Gdje se nalazite:   Početna Kultura

Kultura

Kulturna događanja na području općine u pravilu organiziraju pojedine udruge građana u suradnji s Općinom Sveti Đurđ, a prigodom obilježavanja različitih prigodnih praznika odnosno blagdana, obljetnica i sl.

Među brojnim udrugama građana dvije se udruge posebno ističu svojim radom u ovom području:


Spomenimo kako aktivnosti u području amaterske dramske kulture vrlo uspješno provodi i Udruga žena "Veliko srce" Sveti Đurđ, uz niz nastupa na susretima amaterskih dramskih skupina na području sjeverozapadne Hrvatske, kao i manifestacijama "Rega" u Varaždinskoj županiji.


Nastup članica dramske sekcije Udruge žena "Veliko srce" iz Svetog Đurđa na "Regi" u Donjoj Voći 2010. godine
Nastup članica dramske sekcije Udruge žena "Veliko srce" iz Svetog Đurđa na "Regi" u Donjoj Voći 2010. godine


Manifestacije poput Dana općine, odnosno "Đurđeva", već tradicionalno su popraćene kulturnim događanjima poput kulturno-gospodarskog sajma, izložba slika, likovnih kolonija i sl.

Detalj s likovne kolonije "Drava - Stado 2008"
Detalj s likovne kolonije Stanka Sabola Stada "Drava - Stado 2008"

U nastavku možete pročitati kratak sažetak dosadašnjih aktivnosti vrijednih organizacija koje vrlo uspješno nastavljaju tradiciju tamburaške i puhačke glazbe na našem području.

Kulturno umjetničko društvo "Juraj Lončarić" Hrženica

Ljubav prema tamburici i kulturno-umjetničkom amaterizmu okupila je 3. svibnja 1987. godine roditelje djece s područja općine Sveti Đurđ na sastanak radi pohađanja djece u muzičku školu u Hrženici. Dogovoreno je tada da škola počinje s radom 14. svibnja 1987. godine. Na prvu audiciju 19. travnja 1987. godine pristupilo je 24 kandidata i tu se pratio osjećaj ritma, pamćenja i sluh pristupnika od strane nastavnika Lončarića i predsjednika Kristanovića. Već u kolovozu iste godine, nakon što su učenici savladali teorijsko znanje iz muzičkog odgoja, došlo je do prve podjele instrumenata. Tako su podijeljene 3 bisernice, 4 brača, 2 bugarije, 1 berda i 2 harmonike.
Po prvi puta tamburaški orkestar zasvirao je 12. rujna 1987. godine u kući Juraja Lončarića i brojio je 12 članova. Redovite probe održavale su se dva puta tjedno (utorkom i subotom) uz nazočnost roditelja po abecednom redu kako bi vidjeli i čuli napredovanje orkestra.

Prvi sastav tamburaša KUD-a Juraj Lončarić iz Hrženice na prigodnom programu u Vatrogasnom domu u Hrženici 2002. godine
Prvi sastav tamburaša KUD-a "Juraj Lončarić" iz Hrženice na prigodnom programu u Vatrogasnom domu u Hrženici 2002. godine


Mladi harmonikaški sastav Društva na istom koncertu

Mladi harmonikaški sastav Društva na istom koncertu

Tamburaški orkestar KUD-a Juraj Lončarić 2002. godine
Tamburaški orkestar KUD-a "Juraj Lončarić" 2002. godineVeć 29. veljače 1989. godine, dolazi u Hrženicu ekipa Radiotelevizije Zagreb na čelu s prof. Vladom Seljanom i snimaju emisiju o radu mladog orkestra, što je prikazano u emisiji "Dobar dan".
Prvi javni nastup održan je u Hrženici na Dan žena 8. ožujka 1988. godine. Unatoč problemima glede discipline mlađih glazbenika, Društvo i dalje biva vrlo aktivno. Također je tada pokrenut problem imena društva, a o tome je zapisano: "Na tome sastanku raspravljalo se koje i kakvo ime bi dobilo društvo, kao orkestar koji još nije zapravo stao na svoje vlastite noge, a za koje ima još dosta vremena; najmanje tri godine da se u potpunosti dokaže i stabilizira, tek onda ima pravo da si kao takvo društvo samo nadjene odgovarajuće ime bez utjecaja drugih jer za tri godine će oni skoro biti punoljetna omladina koja ima ta demokratska prava u našoj socijalistièkoj zajednici da si odabere ime po svojoj vlastitoj želji".

U zapisnicima stoji da je 17. studenoga 1990. za voditelja orkestra izabran Vitomir Lončarić, dok je 23. lipnja 1991. godine na sastanku utvrđeno da ime društvu bude KUD "Juraj Lončarić" Hrženica kao sjećanje na prvog voditelja i osnivača društva, a zaštitni znak će biti lira. Od tada do danas glazbeni rad Društva su vodili: nakon smrti Juraja Lončarića njegov sin Vitomir Lončarić, Antun Kranjčec, Josip Frntić, Mikulčić, Dražen Novak, a 1995. godine dolazi Dragutin Koren koji i danas vodi ovaj predivan orkestar.


Članovi KUD-a tradicionalno sudjeluju u svetoj misi na Florijanovo u Hrženici (2009. godine)
Članovi KUD-a tradicionalno sudjeluju u svetoj misi na Florijanovo u Hrženici (2009. godine)


Članovi KUD-a nastupaju prigodom "Nikolinja u Svetom Đurđu" 2009. godine
Članovi KUD-a nastupaju prigodom "Nikolinja u Svetom Đurđu" 2009. godine

KUD "Juraj Lončarić" imao je brojne nastupe kroz sve ove godine rada, a najzapaženiji su:
- nastup na Obiteljskom radiju gdje je snimljena kazeta i CD,
- nastup na HFTG u Osijeku sa združenim orkestrom "Milan Jadrošić-Milček"
- samostalni nastup u Osijeku (točnije Vukovaru),
- samostalni nastup na međunarodnom festivalu mandolina "Mandolina Imota" u Imotskom (2. mjesto),
- nastupi širom županije, a i izvan lijepe naše (Slovenija, Mađarska, Austrija, Makedonija, Crna Gora).

Svake godine  tradicionalno  se održava božićno-novogodišnji koncert. Od 2004. godine isti se održavaju u župnoj crkvi sv. Jurja u Svetom Ðurđu. Prigodom tih koncerata česta su i gostovanja drugih KUD-ova. Tako je 2004. godine gostovao pjevački zbor iz Varaždinskih Toplica te Petkovečki tamburaši. Godine 2005. gostovao je pjevački zbor WOX VARIETES iz susjedne Mađarske, a 2006. pjevački zbor "Spominčice" iz Ptuja.

Godine 2007. svečano je obilježena 20. godišnjica osnutka i rada KUD-a bogatim programom u školskoj dvorani u Svetom Đurđu, uz gostovanje poznatog hrvatskog tamburaškog sastava "Gazde", a iste su godine zabilježeni značajni nastupi (gostovanja) u Makedoniji i Crnoj Gori. KUD "Juraj Lončarić" surađuje s mnogim drugim društvima u županiji, a naročito je zapažena suradnja s KUD-om "ELIZABETA" iz Jalžabeta.

KUD Juraj Lončarić nastupa na priredbi "Mojoj majci" u Svetom Đurđu (2010. godine)
KUD "Juraj Lončarić" nastupa na priredbi "Mojoj majci" u Svetom Đurđu (2010. godine)

Tijekom posljednjih nekoliko mladim glazbenicima s područja općine Sveti Đurđ pridružili su se i novi članovi Društva s područja općine Martijanec. U Društvu danas djeluju tamburaški orkestar, mandolinski orkestar i likovna sekcija.

Na 7. božićno-novogodišnjem koncertu, u prepunoj crkvi sv. Jurja u Svetom Đurđu 20. prosinca 2010. godine, KUD "Juraj Lončarić" te dirigent Dragutin Koren za svoj su predan i plodonosan rad primili zlatne plakete "Tambura Paje Kolarića" Hrvatskog tamburaškog saveza.

KUD "Juraj Lončarić" prigodom božićno-novogodišnjeg koncerta 2010. godine
KUD "Juraj Lončarić" prigodom božićno-novogodišnjeg koncerta 2010. godine

Podaci o udruzi:
Naziv: Kulturno umjetničko društvo "Juraj Lončarić" Hrženica
Skraćeni naziv: KUD "Juraj Lončarić " Hrženica 
Sjedište: Varaždinska 12, Hrženica
Registarski broj: 05000360
Matični broj: 03441946
Kontakt telefon:  099/8049025 (Vesna Kolenda, predsjednica)

Kulturno-umjetničko društvo "Sloga" Karlovec Ludbreški

KUD Sloga iz Karlovca osnovan je 11. svibnja 1998. godine, okupivši niz entuzijasta koji su i prije osnutka ove udruge godinama radili na kulturnom, zabavnom i humanitarnom planu. Udruga je rad započela s 15-tak članova, na čelu s predsjednicom Zlatom Gizdavec, tajnicom Jasminkom Bačani i blagajnicom Dragicom Kraus. U samom začetku rad udruge zamišljen kroz 3 sekcije: mali tamburaški sastav, dramsku sekciju i limenu glazbu. Mali tamburaški sastav prestao je s radom nakon 3 godina aktivnosti, no ostale dvije sekcije i danas uspješno djeluju.

Limena glazba KUD-a Sloga prigodom proslave 110. obljetnice osnutka DVD-a Sesvete Ludbreške 2003. godine
Limena glazba KUD-a Sloga prigodom proslave 110. obljetnice osnutka DVD-a Sesvete Ludbreške 2003. godine


Tako limena glazba pod prepoznatljivim nazivom Branko i bandisti, s članovima iz Karlovca Ludbreškog, Sesveta Ludbreških, Hrženice i Sigetca Ludbreškog, ima redovne nastupe na gotovo svim proslavama, obilježavanjima blagdana te sličnim manifestacijama u susjednim gradovima i općinama (Ludbreg, Novi Marof, Prelog, Varaždinske Toplice). Sudjelovala je na snimanju emisije Varaždinske televizije "Vu srcu te nosim" 2003. i 2008. godine, kao i snimanju prigodne emisije povodom prijenosa svete mise iz župne crkve sv. Jurja na ekranima Hrvatske radiotelevizije.

Dramska sekcija je nastupala zajedno s limenom glazbom na humanitarnoj akciji u Ludbregu, a samostalno u nekoliko navrata u humanitarnim priredbama u okolnim mjestima uz organizaciju od strane ludbreške humanitarne udruge "Sunce".

Detalj s kulturno-zabavne priredbe KUD-a Sloga u Karlovcu 2005. godine
Detalj s kulturno-zabavne priredbe KUD-a Sloga u Karlovcu Ludbreškom 2005. godine


KUD "Sloga" iz Karlovca samostalno je organizirao i nekoliko redovitih godišnjih zabavnih programa u Društvenom domu u svom mjestu, pri čemu su realizirana i određena financijska sredstva u smislu donacija. Ista su sredstva kasnije utrošena za popravak mjesne crkve sv. Roka, zatim za pomoć oboljeloj osobi te za organizaciju izleta članovima udruge u Budimpeštu, Opatiju, Trsat te toplice u Svetom Martinu.


Limena glazba KUD-a Sloga na Florijanovo u Hrženici 2010. godine

Limena glazba KUD-a Sloga na Florijanovo u Hrženici 2010. godine


Limena glazba KUD-a Sloga prigodom obilježavanja nakon svete mise zahvalnice za "ljetinu" u župnom dvoru
Limena glazba KUD-a Sloga prigodom obilježavanja nakon svete mise zahvalnice za "ljetinu" u župnom dvoru (2008. godine)

 

Podaci o udruzi:
Naziv: Kulturno-umjetničko društvo "Sloga" Karlovec Ludbreški
Skraćeni naziv: KUD "Sloga" Karlovec Ludbreški 
Sjedište: Lug bb, Karlovec Ludbreški
Registarski broj: 05000652
Matični broj: 01393588
Žiro račun: 2360000-1101734411
Kontakt telefon: 042/830-585, 098/948-6989 (Josip Šoš, predsjednik)
Kontakt telefax: 042/830-130

U nastavku prilažemo i kontakt podatke za poznatu "Limenu glazbu Branko i bandisti"