Savez za Željeznicu

Grad Ludbreg i okolne općine pozivaju građane da ispune anketu o prometu i mobilnosti

Grad Ludbreg i okolne općine pozivaju građane da ispune anketu o prometu i mobilnosti

Grad Ludbreg te općine Martijanec, Sveti Đurđ, Veliki i Mali Bukovec pozivaju građane da ispune anketu o prometu. Istraživanje je to koje se provodi za potrebe izrade Studije razvoja sustava održivog javnog prijevoza i sustava nemotorizirane mobilnosti za potrebe navedene mikroregije. Anketa je dostupna na linku na kraju teksta.

Prije pet godina Varaždinska, Međimurska i Koprivničko-križevačka županija zajedno su donijele zajednički strateški dokument pod nazivom Master plan za integrirani prijevoz putnika, o razvoju suvremenog prijevoza putnika za područje cijele regije sjeverne Hrvatske. Na temelju tog Master plana, grad Ludbreg pokrenuo je izradu Studije razvoja sustava održivog javnog prijevoza i sustava nemotorizirane mobilnosti za Grad Ludbreg i općine Martijanec, Sveti Đurd, Veliki Bukovec i Mali Bukovec. Grad Ludbreg i spomenute općine zajedno su naručili izradu Studije koja će na području tih pet jedinica lokalne samouprave predložiti ciljeve i mjere razvoja, a koji će se uklopiti u spomenuti Master plan. Ludbreško područje gospodarski je vrlo razvijeno i radno intenzivno, potrebe za javnim prijevozom su značajne, na raspolaganju ima željeznicu i županijski linijski autobusni prijevoz, a u velikoj mjeri stanovnici tradicionalno koriste bicikle. Svi ti sustavi nisu integrirani i to je potaklo lokalnu samoupravu da pokrene studiju integracije i nadopunjavanja svih sustava.  

Prijedlog mreže linija gradsko-prigradskog autobusnog prijevoza za mikroregiju Ludbreg. Izvor: Studija razvoja održivog prometa i mobilnosti grada Ludbrega, 2021. 

Studiju financiraju Grad Ludbreg, Općina Martijanec, Općina Mali Bukovec, Općina Veliki Bukovec i Općina Sveti Đurđ iz vlastitih proračuna grada i općina, a nositelj izrade studije je Savez za željeznicu. Anketa među građanima i brojanje prometa provodit će se tijekom ožujka 2022., a završetak studije očekuje se početkom lipnja  2022. 

Studija će imati strateški i provedbeni karakter te je preduvjet za aplikaciju za sredstva iz fondova Europske unije, a kojima EU izdašno potiče razvoj zelenog javnog prijevoza putnika te pješačke i biciklističke infrastrukture u urbanom i regionalnom prometu i prostoru

Grad Ludbreg, kao glavni partner, potpisao je Ugovor o izradi Studije sa Savezom za željeznicu, koji je svojim referencama dokazao sposobnost za taj posao. Predsjednik Saveza za željeznicu Ante Klečina ne krije zadovoljstvo dobivanjem toga posla.

-Savez za željeznicu u 14 godina djelovanja sudjelovao je, kao partner ili kao voditelj izrade, u izradi velikog broja studija i planova razvoja održivih prometnih sustava, obavio veliki broj istraživanja na temu suvremenog javnog prijevoza i teretne logistike te je sudjelovao u 6 međunarodnih istraživačkih EU projekata vezanih za održive sustave prijevoza putnika i održivu teretnu logistiku. To su reference koje su nam omogućile dobivanje toga posla. Taj posao posebno nam je važan u trenutku kad izlazimo iz dvogodišnjeg kriznoga razdoblja u kojem nije bilo novih projekata, a koji nam je nametnula korona. U tom razdoblju Savez smo “održavali na životu” samo sa  organiziranjem javnih fizičkih ili hibridnih tribina na temu mobilnosti, a sada je došlo vrijeme novih projekata kojima se veselimo, rekao je Klečina.

Grad Ludbreg, Općina Martijanec, Općina Mali Bukovec, Općina Veliki Bukovec i Općina Sveti Đurđ pozivaju građane da svojim doprinosom pomognu izradi studije. To mogu učiniti tako da popune anketu o prometu i mobilnosti. Istu će grad i općine distribuirati u fizičkom obliku, a ista je dostupna i online na sljedećem linku:

https://forms.gle/yQEdrKTRC9b5QXM19

Zahvaljujemo na vašoj pomoći i doprinosu.

Poslovodstvo Saveza za željeznicu

© 2022 Savez za Željeznicu