Gdje se nalazite:   Početna Novosti Britansko izaslanstvo posjetilo DVD Sveti Đurđ

09.08.2013

Britansko izaslanstvo posjetilo DVD Sveti Đurđ

Počasni član DVD-a Sveti Đurđ, Lord Gary Slegg iz Velike Britanije, zajedno sa svojim sinom Jonathanom, visokim časnikom u kraljevskoj vojnoj regimenti britanske princeze, posjetio je početkom mjeseca kolovoza svoje Društvo, kao i druge organizacije u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

Britansko izaslanstvo posjetilo DVD Sveti Đurđ

Tijekom četverodnevnog posjeta izaslanstvo je posjetilo više vatrogasnih manifestacija na području Varaždinske i Međimurske županije županije te upoznalo rad Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina te desetak DVD-ova u različitim dijelovima županije. Sa sustavom vatrogastva u Republici Hrvatskoj i Varaždinskoj županiji, kao i uspješnom međunarodnom suradnjom s brojnim subjektima, goste je upoznao županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Kovaček, dok je spremnost za razvoj budućih zajedničkih projekata gostima izrazio i predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović. Nakon analize rezultata ovog posjeta očekuju se donacije vatrogasne opreme pojedinim vatrogasnim organizacijama.

Susret je iskorišten i za detaljno razmatranje buduće suradnje u području obuke vatrogasnih kadrova. Tako će prema sadašnjem planu grupa od 5 vatrogasnih instruktora s područja cijele Republike Hrvatske sljedeće godine boraviti u Velikog Britaniji te predvoditi obuku njihovih budućih dobrovoljnih vatrogasaca. Ta će se obuka ponajviše organizirati radi uvježbavanja britanskih vojnika koji dolaze iz bivših britanskih kolonija (Nepal), a koji bi u godinama koje slijede u svojim matičnim zemljama trebali predvoditi ustrojavanje dobrovoljnih vatrogasnih društava.

S obzirom na 20-godišnju uspješnu suradnju britanskih vatrogasnih asocijacija s vatrogastvom Varaždinske županije, županijskom zapovjedniku predan je certifikat o članstvu u britanskoj nacionalnoj vatrogasnoj asocijaciji (British Fire Services Association) za 10 istaknutih dužnosnika vatrogasnih organizacija s područja Varaždinske županije.

Kolege iz Velike Britanije između ostalih je primio i načelnik Općine Sveti Đurđ Josip Jany, pojasnivši im u svom uredu ustroj Općine Sveti Đurđ te iskazavši podršku razvoju vatrogastva na ovom području, a poglavito projektu izgradnje vatrogasnog doma DVD-a Sveti Đurđ.