Gdje se nalazite:   Početna Novosti DVD Hrženica uspješno predstavljala Hrvatsku u Austriji

12.07.2011

DVD Hrženica uspješno predstavljala Hrvatsku u Austriji

Muško „A“ natjecateljsko odjeljenje DVD-a Hrženica sudjelovalo je od 1. do 3. srpnja ove godine na 61. NÖ Landesfeuerwehrleistungsbewerb (Natjecanju vatrogasaca Donje Austrije) u austrijskom gradu Kremsu (Krems an der Donau) u kategoriji „gosti“. Na samom natjecanju odrađena je jedna vježba na 20-metarskim cijevima te štafeta bez prepreka, a rezultat odjeljenja DVD-a Hrženica je osvojenih 397,00 bodova u brončanoj kategoriji, dovoljno za 4. mjesto u kategoriji gostiju u konkurenciji 13 ekipa iz Austrije, Češke, Poljske i Hrvatske.

DVD Hrženica uspješno predstavljala Hrvatsku u Austriji


Vrijeme vježbe je bilo 39,50 sekundi uz vrijeme štafete od 53,50 sekundi, no zbog jedne „sitnice“ koja se u Hrvatskoj na natjecanjima ne sudi kao greška dodano je 10 negativnih bodova. Na natjecanju je sudjelovalo i odjeljenje DVD-a Donja Gračenica, uz odrađenu vježbu od također 39 sekundi i štafetu od 53 sekunde, no ujedno i malo više sreće odnosno grešku od 5 sekundi. Na ovom veličanstvenom natjecanju sudjelovalo je više od 12 000 natjecatelja te više od 1 400 natjecateljskih odjeljenja. Članovi odjeljenja koje je predstavljalo HVZ na ovom natjecanju su Ivana Jagić (Z), Miro Horvatić (S), Matija Novak (T), Dino Matoc (N1), Dario Novak (N2), Mirko Stančin (V1), Boris Crnković (V2), Ivan Debelec (C1) i Goran Čanaki (C2). U subotu se odjeljenju pridružilo i izaslanstvo Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, predsjednik  Zvonko Biškup i zamjenik predsjednika Dominik Dušak.

Nakon samog subotnjeg natjecanja na stadionu je održan i FIRE-CUP, natjecanje nalik „superkupovima“ u Hrvatskoj, no u tom je kupu obavezna i štafetna utrka s preprekama. Ovo natjecanje je zaista jedan poseban doživljaj s obzirom da je popraćeno s prepunim tribinama stadiona kojih se ne bi posramile ni utakmice 1. HNL-a. Ta činjenica vjerojatno dovoljno potvrđuje činjenicu da su vatrogasci i provedba vatrogasnih natjecanja u Austriji puno više cijenjeni nego u Lijepoj Našoj. Na tom FIRE-CUP-u bilo je moguće vidjeti odlične vježbe od 31 sekunde te štafetne utrke s tunelom, zidom i gredom ispod 50 sekundi. FIRE-CUP se izvodi na četiri paralelne staze kod kojih suci mjere vrijeme ručno, ali i elektronski te se vrijeme odmah prikazuje na velikom displeju na stadionu.
Zahvaljujući Gerhardu Urschleru, dužnosniku FF Krems an der Donau zaduženom za financije tog dobrovoljnog vatrogasnog društva, zajedno s dužnosnicima VZŽ posjetili smo sjedište ove vatrogasne postrojbe koja tijekom 2011. godine slavi 150 godina svog rada i postojanja. U uvodnom dijelu napomenuto je kako je Krems gradić na sjevernoj obali rijeke Dunav s 25 000 stanovnika. Gosti iz Hrvatske upoznati su sa sustavom vatrogastva u Austriji, odnsono činjenicom da kod njih djeluje samo 7 profesionalnih postrojbi te je temelj vatrogastva i sustava zaštite i spašavanja dobrovoljno vatrogastvo.

U obilasku vatrogasnog doma navedeno je kako FF Krems ima oko 350 aktivnih operativnih dobrovoljnih članova, raspoređenih prema mjestu stanovanja u nekoliko vatrogasnih postaja te godišnje odrađuju više od 900 intervencija. Svaki član je osposobljen za poslove vatrogasca te svaki član ima svoj vlastiti ormarić s kompletnom osobnom zaštitnom opremom, radnom i svečanom odorom. Garaže odnosno vozni park jako su bogati te je malo profesionalnih vatrogasnih postrojbi u Hrvatskoj koje bi se mogle usporediti s njima. Jedno od dojmljivijih vozila je snažna vatrogasna dizalica kojom pokrivaju šire područje te njome godišnje odrade 30-50 tehničkih intervencija.


Između ostalog raspolažu i jednim kontejnerskim vozilom s nekoliko različitih nadogradnji koje se prema potrebi mijenjaju. U toj centralnoj postaji smješten je bogato opremomljen vatrogasni operativni centar u kojem se zaprimaju dojave na broj 122. U Austriji je također u uporabi broj 112, no taj broj se preusmjerava prema policiji. U  VOC-u postoje uređaji za uzbunjivanje ostalih postrojbi te sustavi za vatrodojavu različitih tvrtki koje se nalaze na njihovom području.

Jedna od značajnih karakteristika spomenutog VOC-a je računalo u kojem su detaljno razrađeni standardni operativni postupci te planovi uzbunjivanja kako bi se  mogućnost ljudske pogreške svela na minimum. Operater u VOC-u prilikom zaprimanja dojave unosi parametre u računalo te računalo automatski odrađuje ostali dio posla.
Budući da se grad nalazi na obali Dunava, vrlo česte su intervencije vezane uz poplave. Jedno računalo u VOC-u zaduženo je samo za praćenje vodostaja Dunava. Postrojba posjeduje i posebne brane za zaštitu od poplava, a za postavljanje te brane kojom mogu spriječiti istjecanje na pojedinim područjima im je potrebno oko 36 sati.

Što se tiče osposobljavanja i treninga, oni jednom tjedno imaju vježbu za kompletnu operativu (četvrtkom). Petkom su na rasporedu natjecateljska odjeljenja. Ponedjeljak, utorak i srijeda rezervirani su za specijalizirane treninge (akcidenti, tehničke intervencije i sl.). Jedini slobodan dan je nedjelja. Vodstvo DVD-a se trudi privući što veći broj članstva u njihove prostorije te stoga u domu imaju vatrogasni restoran, pa čak i bazen.

Rad vatrogasne operative organiziran je po smjenama. Svi vatrogasci su dobrovoljci te imaju svoja radna mjesta, no organizirani su u 4 smjene tako da znaju kad su dužni doći na poziv u vatrogasni dom. Vrijeme izlaska na intervenciju je ovisno o vremenu u kojem je zaprimljen poziv. Kad su operativni članovi u vatrogasnom domu ono je naravno najkraće, a u noćnim satima prosječno vrijeme izlaska je 4-6 minuta. Što se tiče vatrogasne operative, zanimljiva je činjenica da za unutarnju navalu u Austriji koriste najmanje 3 vatrogasca po mlazu, a u optimalnim uvjetima i 4 vatrogasca. Na nijednom vozilu nemaju ugrađen ni CAFS niti visokotlačnu pumpu. Sve što koriste su pokoje vitlo za brzu navalu promjera 52 mm te isključivo srednjetlačne pumpe tlaka do 10 bara. Domaćin gostima iz DVD-a Hrženica ustvrdio je kako su im ostali sustavi dosta nepouzdani, a standardne „B“ i „C“ cijevi koriste se radi jednostavnosti te mogućnosti spajanja na sva vozila.

Što se tiče financiranja vatrogasne postrojbe, grad ih financira s 50 000 eura za održavanje vozila i opreme, 40 000 eura izdvaja za komunalije i održavanje objekta, dok ostalih 250 000 eura samostalno zarade, većim dijelom intervencijama, a manjim dijelom od manifestacija koje organiziraju. Sve intervencije se naplaćuju, a izlazak npr. na lažnu dojavu ili na pogrešnu vatrodojavu iz neke tvrtke naplaćuju 1,500 eura. Jedine intervencije koje su „gratis“ su intervencije u kojima postoji opasnost za ljudske živote (npr. tehničke intervencije na autocesti ili požari objekata). Vrlo važna činjenica kojom su ostali začuđeni gosti iz Hrvatske je cijena vatrogasne opreme koja je daleko niža od one u Hrvatskoj. Primjerice termovizijska kamera srednje kvalitete i cijene stoji 5 000 eura, dok novo navalno vozilo Rosenbauer AT3 sa svom opremom stoji oko 320 000 eura. Prilikom rasprave o osobnoj zaštitnoj opremi, napomenuto je u ovom Društvu ima 50-tak članica koje također ravnopravno sudjeluju u radu vatrogasne postrojbe, pa tako i na intervencijama. U velikoj prostoriji gdje se nalaze ormarići s osobnom zaštitnom opremom prije je postojao jedan zid za odvajanje muške i ženske garderobe, no navodno je ženski dio populacije tražio da se taj zid sruši. Članice su tvrdile da s obzirom na ravnopravnu ulogu na intervencijama ne smije biti razlike ni u garderobama ni u svim drugim segmentima rada društva. Stoga su kod njih žene u vatrogasnoj službi ravnopravne muškarcima.

Nakon jednosatnog vrlo zanimljivog obilaska vatrogasne postrojbe, gosti iz DVD-a Hrženica iskoristili su priliku da uime Hrvatske vatrogasne zajednice, VZ Varaždinske županije te DVD-a Hrženica zahvale na pozivu, čestitaju veliku obljetnicu od 150 godina djelovanja te zažele puno uspjeha u radu. Kako se DVD-u Hrženica također približava  visoka obljetnica 140- godišnjeg djelovanja 2012. godine, vatrogasci iz Kremsa pozvani su da se pridruže u svečanoj proslavi, odnosno nastave suradnju u budućnosti. Tom prigodom uručeni je prigodan poklon u znak zahvale.

U nedjelju je na stadionu na kojem je bio održan superkup održano proglašenje i zatvaranje natjecanja. Impresivna brojka od 12 000 natjecatelja u velikom je ešalonu došla na stadion te je zaista bilo nevjerojatno vidjeti tako puno vatrogasaca u punoj opremi na jednom mjestu. Zanimljivo je to da je postrojavanje bilo obavezno za sve natjecatelje u kompletnoj opremi. Jedino je dio ešalona s gostujućim odjeljenjima, među kojima su bili postrojeni i gosti iz Hrvatske, malo odstupao budući da je tu bilo šarolikih kaciga.

REZULTATI

Na povratku kući članovi DVD-a Hrženica nakratko su se zaustavili u malom mjestu St. Christophen gdje su bili glavna atrakcija, a čak je i novinarka lokalnog lista zatražila jednu zajedničku fotografiju i kratak intervju za lokalne novine.

Putovanje u Austriju proteklo je u znaku neponovljivog i jako vrijednog iskustva te ovim putem zahvaljujemo Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici što nam je ukazala povjerenje i dala zadatak da predstavljamo vatrogasce Republike Hrvatske na ovakvom događaju, a mi se nadamo da smo svojim uzornim ponašanjem i dobrim rezultatom opravdali ukazano povjerenje.

Više fotografija s ovog natjecanja odnosno posjeta FF Krems možete pogledati na Blogu DVD-a Hrženica.

                                                                                            Ivan Debelec