Gdje se nalazite:   Početna Novosti GODINA VISOKIH OBLJETNICA U VATROGASTVU OPĆINE SVETI ĐURĐ

15.02.2017

GODINA VISOKIH OBLJETNICA U VATROGASTVU OPĆINE SVETI ĐURĐ

Uz brojne operativne aktivnosti, ova će godina u vatrogastvu na području Općine Sveti Đurđ biti obilježena nizom proslava visokih obljetnica osnutka pojedinih organizacija.

GODINA VISOKIH OBLJETNICA U VATROGASTVU OPĆINE SVETI ĐURĐ


U okviru višednevnog programa proslave Dana Općine Sveti Đurđ odnosno poznatog Đurđeva, svoju će 120. obljetnicu osnutka 23. travnja obilježiti DVD Sveti Đurđ. U drugom dijelu godine nizom manifestacija, uz planiranu veliku međužupanijsku vatrogasnu vježbu, svoju će 145. obljetnicu osnutka proslaviti DVD Hrženica, najstarije seosko dobrovoljno vatrogasno društvo u Europi. Spomenute obljetnice uvod su u obilježavanje 25. obljetnice osnutka Vatrogasne zajednice Općine Sveti Đurđ, koja uspješno koordinira radom 6 DVD-ova na području Općine Sveti Đurđ, a posljednjih se godina posebno ističe visokom razinom međunarodne suradnje s prijateljskim vatrogasnim organizacijama iz Velike Britanije, Norveške i Slovenije.

Spomenimo kako se povodom spomenutih visokih obljetnica priprema i prigodna monografija vatrogastva Općine Sveti Đurđ kojom će se na 200-njak stranica predstaviti bogata povijesna baština i današnji predan rad vatrogastva, kao neizostavnog nositelja ukupne sigurnosti i društvenog života u vlastitoj sredini. Autor monografije je Stjepan Kovaček, a tim povodom Vatrogasna zajednica Općine Sveti Đurđ poziva sve žitelje Općine Sveti Đurđ i druge osobe koje posjeduju stare fotografije, dokumente ili druge zapise o vatrogastvu bilo kojeg od 9 naselja u Općini, da iste sačuvaju od zaborava te ih nakratko predaju djelatnicima Općine Sveti Đurđ ili vatrogascima u svojoj sredini, a kako bi se isti skenirali, odmah potom vratili vlasnicima te se u konačnici našli u ovoj knjizi. Promocija knjige predviđena je u okviru obilježavanja Dana Općine Sveti Đurđ.