Gdje se nalazite:   Početna Novosti Proširena međunarodna suradnja s vatrogasnim organizacijama u Sloveniji

20.11.2016

Proširena međunarodna suradnja s vatrogasnim organizacijama u Sloveniji

Međunarodna suradnja po kojoj je poznata Vatrogasna zajednica općine Sveti Đurđ i njezinih 6 dobrovoljnih vatrogasnih društava, proširena je prema još jednoj vatrogasnoj organizaciji iz susjedne Slovenije.

Proširena međunarodna suradnja s vatrogasnim organizacijama u Sloveniji

Dobrovoljno vatrogasno društvo Karlovec Ludbreški odnosno njihovo mjesto poznato je po činjenici kako je veliki broj nekadašnjih “Karlovčana” u drugoj polovici prošlog stoljeća krenuo “trbuhom za kruhom” daleko od svog rodnog kraja. Znatan broj mještana zaustavio se u Sloveniji, u tamošnjim rudnicima i drugim tvrtkama, a ponajviše njih upravo u okolici Trbovlja. Veze između ova dva kraja i dalje su jake, a dodatno su pojačane susretom predstavnika DVD-a Karlovec Ludbreški i PGD-a Dobovec 19. studenoga 2016. godine, organiziranom na području općine Sveti Đurđ.

Izaslanstvo PGD-a Dobovec, društva koje je dijelom Gasilske zveze Trbovlje (regija Zasavje), činili su Andrej Kuharić (pomoćnik zapovjednika), Gašper Princ (dopredsjednik/tajnik), Roman Žučko i Denis Leskovšek. Njih su na početku cjelodnevnog druženja u Karlovcu Ludbreškom dočekali Krunoslav Turković (predsjednik DVD-a Karlovec Ludbreški i VZO Sveti Đurđ), Kristijan Juričan (zapovjednik Društva), Željko Kuharić (zamjenik predsjednika Društva) i nekolicina ostalih članova Društva. Sam posjet gostiju iz Slovenije organiziran je temeljem inicijative za jačanjem suradnje između ove dvije organizacije, po uzoru na 20-tak DVD-ova s područja Varaždinske županije koji su najčešće pobratimljeni s pojedinim vatrogasnim organizacijama u susjednoj Sloveniji.

Goste iz Slovenije na službenom prijemu u Općini Sveti Đurđ primio je općinski načelnik Josip Jany, pohvalivši aktivnosti vatrogastva u općini, kao stupa ukupne sigurnosti stanovnika općine, odnosno međunarodnu suradnju s različitim vatrogasnim organizacijama, po čemu je Općina Sveti Đurđ već nadaleko poznata. Iskazana je podrška daljnjem razvoju ove netom započete službene suradnje te istaknut poziv za sudjelovanje u obilježavanju Dana Općine Sveti Đurđ 2017. godine.

Predstavnici PGD-a Dobovec potom su posjetili vatrogasni dom DVD-a Sveti Đurđ i pogledali vozni park središnje vatrogasne postrojbe. S djelovanjem Društva upoznali su ih Miroslav Bahat (zapovjednik Društva), Antonio Kovaček i Elvis Šoltić.

S organizacijom vatrogastva na području Općine Sveti Đurđ upoznao ih je v.d. zapovjednika VZO Sveti Đurđ Stjepan Kovaček, pohvalivši ovu suradnju, posebice u svjetlu aktualnih priprema za kandidiranje određenih EU projekata.

Tekst: Stjepan Kovaček
Foto: Ljerka Bahat