Gdje se nalazite:   Početna Šport

Šport

Šport na području općine Sveti Đurđ ponajviše počiva na aktivnostima šest nogometnih klubova. Nogomet je u svakom slučaju najmasovniji, najpopularniji te jedan od najstarijih i najkvalitetnijih sportova. U Hrvatskoj se igra od 1880. godine, punih 130 godina. U ludbreškom kraju nogomet se igrao još prije prvog svjetskog rata, a prvi klub, NK »Podravina« Ludbreg osnovan je još daleke 1919. godine, pa je nedavno svečano obilježena i 90. obljetnica organiziranog nogometa u našem kraju. Tek nešto kasnije, 1927. godine, osniva se i nogometni klub u Malom Bukovcu, kasnije u Apatiji, a početkom tridesetih godina na tom području djeluje već gotovo desetak nogometnih klubova (Ludbreg, Mali Bukovec, Martijanec, Poljanec, Globočec, Apatija, Sveti Đurđ, Selnik, Sigetec, Slokovec).
Nogomet i nogometna igra zaokupila je pozornost mladih i brojnog gledateljstva svih ovih godina i nikada nije postajala suvišnom, a kamoli dosadnom. Naprotiv, uvijek je iznova okupljala ljude i pružala im nove užitke u neposrednom igranju nogometa ili u gledanju nogometnih utakmica. Recimo i kako su aktivnosti ovih klubova najizraženije tijekom ljetnih mjeseci kad svaki klub organizira pozivne nogometne turnire, okupivši na taj način veliki broj ekipa i navijača.
Znatan dio podataka o nogometnim klubovima preuzet je iz knjige "Lopta je okrugla" autora Franje Vrtuleka (izdana 1995. godine).

U nastavku navodimo linkove na podstranice s povijesnim pregledom rada naših nogometnih klubova: 

Aktualne rezultate naših nogometnih klubova možete pogledati na web stranicama Županijskog nogometnog saveza Varaždin i Nogometnog središta Ludbreg.

Uz nogometne kubove, na području općine aktivni su i brojni pojedinci koji u raznim sportovima postižu zavidne rezultate. U nekoliko redaka pokušat ćemo vam približiti aktivnosti i uspjehe sljedećih sportaša:

  • Dino Kovačić  (Sveti Đurđ) - juniorski prvak Hrvatske, Mađarske i Slovenije u speedwayu (2010. godine),
  • Tihomir Bendelja (Hrženica) - svjetski, europski i državni prvak u twirlingu te prvi hrvatski "Supertalent" u TV showu TV Nove (2009. godine).


  Športski nogometni klub "Drava" Sveti Đurđ

 

Momčad NK Drave 1964. godine, finalisti Općinskog nogometnog kupa (stoje slijeva: Đuro Kovačić, Stjepan Kovačić, Dragutin Zmaić, Drago Kovačić, Stjepan Bahat, Zvonko Kovačić, Drago Hižak, Tomo Špoljarić, Antun Markovčić, Franjo Čanaki i Stjepan Magdalenić)


Nogometni klub Drava iz Svetog Đurđa tijekom srpnja 2009. godine obilježio je 75. obljetnicu svog osnutka. Drava je osnovana 1934. godine pod imenom Sportski klub Nada. Osnivač Sportskog društva »Nada«, iz kojeg je izrastao današnji Nogometni klub »Drava« Sveti Đurđ je Franjo Špoljarić, postolarski radnik koji je zanat učio u Bjelovaru i tamo se susretao s novom nogometnom igrom. Svoje oduševljenje za nogomet doni oje u svoje selo i sa svojim vršnjacima osnovao klub. Duga je lista osnivača i igrača SD »Nada« Sveti Đurđ: najagilniji Franjo Spoljarić, zatim Stjepan Mikulić, Vinko Ivančić, Josip Tkalec, August Orlović, Ferdo Majcen, Antun Petrošanec, Stjepan Petrošanec, Franjo V. Horvat, Stjepan V. Horvat, Franjo J. Horvat, Franjo Jany, Josip Mikulić, Đuro Crkvenčić, Jakob Smolec, Vinko Petak, Izidor Petak, Ivan Špoljarić, Benedikt Špoljarić, Valent Glavak, Josip Hajdinjak, Andrija Križanić, Tomo Kolak i Blaž Šalgaj. Kao što se iz popisa vidi nogometašima Svetoga Đurđa u samom početku pridružili su se nogometni zanesenjaci iz drugih sela, iz Hrastovskoga Andrija Križanić i Tomo Kolak, iz Obrankovca Vinko Petak i Izidor Petak te iz Luke Franjo Jany.
No, klub je osnovan pa se postavio problem igrališta. Rješenje je nađeno na seoskoj gmajni »Veliki dol«, gdje je uređeno prvo nogometno igralište SD »Nada« Sveti Đurđ.
Boja »Nade« bila je crna, a na prsima, na lijevoj strani u kružnici je pisalo SD »NADA«. Već smo spomenuli da su prve utakmice igrane s »Plitvicom« iz Poljanca koja je u to vrijeme bila, izgleda, najbolje organizirana i sakupljala ponajbolje igrače. Kasnije su se u klub počeli uključivati i novi igrači, koji su klubu dali i novi zamah. To su: Antun Kišić, Đuro Kišić, Mato Gomaz, Ivan Petrošanec, Josip Petrošanec, Josip Mikulić, Mijo Gomaz, Ignac Bendelja, Ivan Juras i Ivan Blagaj.
Klub je vrlo uspješno djelovao sve do početka drugog svjetskog rata kada je večina momčadi otišla u rat. Mnogi se nisu ni vratili, a poslije rata rad kluba je ponovno obnovljen i nadjenuto mu je ime NK »Drava« Sveti Đurđ.
Nogometni klub »Drava« Sveti Đurđ jedan je od onih klubova na ludbreškom području koji je sudjelovao u osnivanju svih nogometnih asocijacija u ovom našem kraju. Tako je »Drava« osnivač Općinskog nogometnog kupa i Općinske nogometne lige Ludbreg. Tijekom godina Drava se pokazala kao jedan od vodećih klubova ludbreške regije, pa je 1979. osvojila tadašnji općinski kup. Godine 1984. »Drava« je prvak Općinske A lige, i stječe pravo natjecanja u Nogometnoj ligi Zajednice općina Varaždin. Te godine »Drava« obilježava i svoju jubilarnu 50. obljetnicu osnivanja i rada, pa je plasman u višu ligu najljepši dar jubileju.Jedan od najjačih sastava »Drave« Sveti Đurđ. Stoje s lijeva: Marijan Rauš, sudac, Zlatko Mikulić, Stjepan Funtek, Zlatko Hajdinjak, Antun Bahat, Bozo Kolarić, Zvonko Petek, a čuče: Josip Špoljarić, Kruno Kovačić, Ivan Kuharić, Zlatko Sačer i Josip Špoljarić, mlađi. (1984.)Zlatno doba Drave bilo je sredinom osamdesetih godina kada je stasala jedna iznimna generacija koja je klub uvela u regionalnu ligu Zajednica općina Varaždin, što je jedan od najvećih klupskih uspjeha. Nakon odlaska te generacije klub ulazi u krizno razdoblje, a ponovni uspon počinje 1992. godine kada Drava tri godine zaredom (!) ulazi u viši natjecateljski stupanj pod vrlo uspješnim vodstvom predsjednika Zvonimira Špoljarića. Naime, u sezoni 1993./1994. Drava ulazi u II. županijsku nogometnu ligu i osvaja prvo mjesto, pa se već dogodine natječe u Prvoj županijskog ligi. Kao novak, Drava u Prvoj županijskoj nogometnoj ligi 1995. godine osvaja 1. mjesto i prelazi u Četvrtu HNL -sjever, gdje osvaja drugo mjesto i od 1996. godine postaje sudionik Treće HNL - sjever. Klub je vrhunac doživio 1997. godine, kada je osvojio treće mjesto u 3. Hrvatskoj nogometnoj ligi - sjever, plasirao se u finale Županijskog kupa i potpuno obnovio igralište i klupske prostorije, koje su do sada među najljepšima u ludbreškoj regiji.Sastav Drave 1995. godine - prvaci Prve županijske nogometne lige Varaždin
Stoje s lijeva: Zoran Horvat, Dragan Jakopović, Damir Bačani, Dejan Kovačić, Mario Petak, Denis Radiković, Damir Sačer, Ivica Petak, Nenad Namjesnik, Zlatko Sačer, trener
Čuče: Kruno Kovačić, Nedjeljko Kolak, Štefan Kočiš, Željko Vađunec, Darko Kovačić, Neno Štabi i Krešo SermekDanas je Drava član Prve lige Nogometnog središta Ludbreg, u koju je poput većine ludbreških klubova istupila iz Županijske lige zbog materijalnih teškoća. Tijekom ove sezone seniorski sastav sačinjava veliki broj mladih igrača koji namjeravaju steći što više iskustva, ali i umiješati se u borbu za vrh prvenstvene tabele. Naime, ono što je klub oduvijek krasilo odličan je rad s mladima i veliki broj talentiranih mladića, od kojih su neki kao Slobodan Sudec ili Zoran Ivančić napravili velike karijere čak i na prvoligaškoj sceni. Dravina juniorska momčad posljednjih je nekoliko godina prvak svoje lige, a njeni najistaknutiji pojedinci, kao danas Mario Sačer, otišli su u varaždinski Varteks, što je pravo jamstvo da će ŠNK Drava još dugo dostojno prezentirati Sveti Đurđ na zelenim travnjacima sjeverne Hrvatske.Članovi ŠNK Drava Sveti Đurđ prigodom obilježavanja 75. obljetnice osnutka kluba (2009. godine)

 Nogometno igralište ŠNK Drava danas


Podaci o udruzi
:
Registarski broj: 05000300
Naziv: Športski nogometni klub "Drava" Sveti Đurđ
Skraćeni naziv: ŠNK "Drava" Sveti Đurđ
Sjedište: Ljudevita Gaja, Sveti Đurđ
Kontakt telefon: 098/396-659 (Dražen Sačer, predsjednik)
Web: http://nkdrava1934.bloger.hr/


  Športski nogometni klub "Radnički" Hrženica


Nogometni klub »Radnički« iz Hrženice, član je Prve lige Nogometnog središta Ludbreg i jedan od trenutno boljih nogometnih klubova u ludbreškom kraju. Klub su 1951. godine osnovali radnici tadašnje Zadruge, pletači košara te učitelji škole u Hrženici. Među osnivačima spominju se Ivan Tretinjak, Martin Blažic, Drago Stančin, Franjo Novak, Uglješa Spikić, a njima su se pridružili i drugi mještani Hrženice.

 

Sastav »Radničkog« iz 1958. godine. Stoje s lijeva: Rade Spikić, Josip Vuk, Franjo Novak, Vitomir Belaj,..., Mirko Vugrinec, Drago Stančin, Marijan Turković i Ivan Picek, a čuče: Franjo Matoš, Josip Crkvenčić i Ivan Novak.

 

 

 

Već u to vrijeme ime hrženičkog nogometa na druge nogometne terene prenio je Ivan Picek, jedan od ponajboljih nogometaša Hrženice u tijeku svih ovih godina, koji je tada branio boje i varaždinskog drugoligaša »Varteksa« i ludbreškog zonaša »Podravine«. U samim počecima djelovanja kluba posebno su se isticali i tadašnji učitelji u Osnovnoj školi u Hrženici Franjo Novak, Rade Špikić i Uglješa Špikić, koji su bili i osnivači, ali i igračka okosnica novoformiranog kluba.

U klupskoj arhivi zabilježeno je da je »Radnički« prvi puta osvojio Općinski nogometni kup 1959. godine. To je igračima »Radničkog« ponovno pošlo za rukom četiri godine kasnije, 1963. godine. U to vrijeme »Radnički« je imao zaista jaku nogometnu momčad koju su činili igrači koji su i ranije branili njegove boje, kao i novopridošli iz vlastitog podmladka kluba.

Uz već spomenute uspjehe »Radničkog« svakako spadaju još i slijedeći: osvajanje prvog mjesta u Općinskoj B ligi 1975. godine, zatim u sezoni 1986./87. i 1989./90. godine. To je značilo i plasman u Općinsku A ligu, gdje je »Radnički« u prvenstvu 1992. godine osvojio prvo mjesto i plasirao se u Međuopćinsku nogometnu ligu Čakovec-Ludbreg.

Prvaci Općinske A lige. Stoje s lijeva: Stanko Sabol, Zlatko Juričan, Velimir Vrabec, Zoran Brzaj, Stjepan Funtek i Ivan Horvat, a čuče: Stjepan Tarandek, Branko Srnec, Mario Kraljić, Đuro Borović i Damir Horvatić. (Snimljeno 1992., ostatak momčadi je na Pakračkoj poljani.).U slijedećoj sezoni »Radnički« postaje članom novoformirane Prve županijske nogometne lige Varaždin i osvajanjem četvrtog mjesta u toj ligi stiče pravo nastupa u još kvalitetnijoj Četvrtoj hrvatskoj nogometnoj ligi - sjever, skupini A. Tako »Radnički« uz »Mladost« iz Sigeca postaje ludbreški predstavnik u najkvalitetnijem nogometnom natjecanju poslije ludbreške »Podravine« koja je u to vrijeme bila članom II. HNL - sjever.

Nakon svih tih velikih rezultata Radnički polako pada, a razlog je odlazak najboljih igrača u veće i bogatije klubove, no povratkom nekih od njih uz svoj matični klub, Radnički osvaja prvenstvo u sezoni 2000/01. godini. Tu su titulu donijeli: Dubravko Špoljarić(C), Stjepan Špoljarić, Damir Horvatić, Davor Kraljić, Sebastijan Novak, Mirko Stančin, Josip Nikolić, Saniel Škegro, Tihomir Sabol. Sezona 2000/01. se može nazvati sezonom Radničkog jer sve tri generacije osvajaju titulu najboljeg kluba u prvoj ligi NS Ludbreg.

Prvaci 2. lige Nogometnog središta Ludbreg u sezoni 2008/2009
Gornji red: predsjednik - Jagić Robert, Tihomir Hižak, trener - Saniel Škegro, Josip Nikolić, Vedran Kolesarić, Dubravko Špoljarić, Goran Vuković(C), Davor Kraljić, trener - Stanko Hižak, Saša Grgek, Sebastijan Novak,
Donji red: Goran Sabol, Mladen Blagaj, Stefan Kočiš, Dragec Picek, Sebastijan Pepelko, Vedran Hižak, Slobodan Čanaki, Tihomir Sabol»Radnički« je uvijek imao vrlo dobar podmladak. Bivši igrač kluba Goran Jagić igrao je u varaždinskom prvoligašu »Varteksu« i postao kadetski reprezentativac Hrvatske, a braća Dubravko i Stjepan Spoljarić bili su vrlo uspješni igrači ludbreške »Podravine«.
Klub danas ima seniorsku momčad od gotovo 30 igrača, zatim ima momčad juniora, kadeta i pinora. To nesumnjivo »Radničkom« daje nadu da će se u Hrženici i u narednom razdoblju igrati dobar i kvalitetan nogomet.
Zatim, »Radnički« ima novouređeno igralište na samom ulazu u mjesto iz pravca Svetoga Đurđa u Ludbreškoj ulici. Godine 2009. uređene su i nadograđene svlačionice kako bi se stvorili još bolji uvjeti za rad kluba.

Podaci o udruzi:
Registarski broj: 05000295
Naziv: Športski nogometni klub "Radnički" Hrženica
Skraćeni naziv: ŠNK "Radnički" Hrženica
Sjedište: Ludbreška 30, Hrženica
Kontakt telefon: 098/902-3101 (Robert Jagić, predsjednik)
Web: http://nkradnicki-hrzenica.blog.hr/  Športski nogometni klub "Karlovec" Karlovec Ludbreški


Nogometni klub »Karlovec« iz Karlovca jedan je od mlađih klubova u ludbreškom kraju, a natječe u Drugoj ligi nogometnog središta Ludbreg. Nogomet se, međutim, u Karlovcu igrao i prije osnivanja kluba, a nekolicina je mladića iz ovog sela igrala nogomet u susjednim Sesvetama, Svetom Đurđu ili pak nekim drugim mjestima. Upravo smisao za nogomet i želja da se ova igra još više popularizira razlogom su što je u selu došlo do osnivanja nogometnog kluba. U međuvremenu su uređeni i novi sportski tereni, sagrađeno igralište i svlačionice.

 

Jedna od prvih momčadi »Karlovca«. Stoje s lijeva: Franjo Gača, Ljubomir Sačer, Tomo Mikulić, Božidar Valenko, Ignac Butina, Franjo Kuharić i Zlatko Šmer, a čuče: Josip Vrban, Mirko Bačani, Zvonko Valenko, Josip Horvat, Branko Bačani i Ivan Kuharić. (1976.)

 

Klub je osnovan u ljetu 1975. godine, točnije 25. kolovoza. Osnivači su bili: Drago Funtek, Franjo Gača, Josip Vrban, Božo Valenko, Drago Kovaček, Antun Hrženjak, Ljubomir Sačer, Josip Pomper, Zvonko Valenko, Ivan Kuharić, a ubrzo su im se pridružili i drugi koji su već igrali nogomet ili su se zanimali za ovu najpopularniju sportsku igru. Klub je u početku bio uključen u Općinsku B ligu gdje iz godine u godinu igra sve bolje, a 1982./83. godine postaje i prvak Općinske B lige te prelazi u najkvalitetniji općinski razred, Općinsku A ligu. I u toj ligi »Karlovec« nije bez rezultata. U međuvremenu klub ponovno prelazi u Općinsku B ligu gdje trijumfira u sezoni 1990./91. i od tog vremena klub je uglavnom u uzlaznoj liniji, jer 1993./94. prelazi u Drugu županijsku ligu. Sada u Karlovec dolaze u goste i brojni klubovi iz susjednog varaždinskog područja, pa su nogometne utakmice vrlo zanimljive, možda čak i zanimljivije od onih kada su se igrali mjesni derbiji. Kada već spominjemo te takozvane mjesne derbije, onda svakako valja istaknuti stalno rivalstvo nogometnih klubova Karlovca, Sesveta i Struge. Jasno, riječ je o sportskom rivalstvu, pa su susreti između tih klubova uvijek i posebno zanimljivi i posjećeni. Ova su tri sela međusobno održavala nogometne susrete i kada još nije bilo klubova organiziranih kao danas. Igralo se uglavnom na obližnjim pašnjacima uz Dravu u Karlovcu i Strugi, odnosno kod Plitvice u Sesvetama.

Prvaci Općinske "B" lige u sezoni 1990./1991.
Stoje s lijeva: Damir Bačani, Ljubomir Sačer, predsjednik kluba, Zvonko Valenko, Kruno Bestijanič, Drago Kišić, Rade Belovari, Božo Valenko, Cvijetko Žganec, Zlatko Juras, Neno Funtek, Drago Funtek, jedan od osnivača, Josip Šos, predsjednik Mjesne zajednice, a čuče: Dražen Rak, Branko Bačani, Zvonko Štabi, Predrag Funtek, Kruno Kosi, Rade Kosi, Dražen Bestijanić te Drago Turković, blagajnik kluba


Danas klub klub ima seniorski i juniorski sastav te pionire. Upravo mladi koji rade u klubu su snaga na koju se »Karlovec« oslanja za budućnost kada dođe do nove smjene generacija.

Podaci o udruzi:
Registarski broj: 05000297
Naziv: Športski nogometni klub "Karlovec" Karlovec
Skraćeni naziv: ŠNK "Karlovec" Karlovec
Sjedište: Sportska 6, Karlovec
Kontakt telefon: 098/186-0633 (Kruno Kosi, predsjednik)


  Športski nogometni klub "Podravac" Sesvete Ludbreške

Nogomet se u Sesvetama počeo igrati još prije drugog svjetskog rata. To nisu bile samo nogometne utakmice između zainteresiranih za nogomet u samom selu, već se odlazilo i na prijateljske utakmice u okolna sela ili pak su nogometaši iz tih sela dolazili u Sesvete. U povijesti Nogometnog kluba »Podravca« Sesvete, koji je osnovan 1953. godine, spominje se da je prvu nogometnu loptu u Sesvete donio mjesni trgovac Valent Mežnarić. Kao prvi organizatori nogometa u Sesvetama spominju se Antun-Tonček Turek i Đuro Bahat, a njima se pridružio i Tomo Premec, koji je dugo smatran najboljim tehničarem, a izučavao je zanat u Koprivnici. Đuro Bahat također je donio jednu od prvih nogometnih lopti u Sesvete. Bio je student u Zagrebu, vrlo zagrijan za nogomet.

No, pred rat, u prvim godinama rata te nakon njega, jer jedno je vrijeme zamro svaki sportski život, među nogometašima Sesveta spominju se brojna imena. Naime, u selu su tada postojale dvije momčadi podjeljene na donji i gornji dio sela, a bili su to igrači: Franjo Bahat, Mato Mlinarić, Ivan Šantek, Đuro Turek,  Valent Turek, Đurek Vađunec, Franjo Vađunec, Tomo Šantek, Ignac Vrtulek, Ivan Mlinarić, Vid Jantol, Franjo Stančin, Tomo Jantol, Ivan Jantol, Vid Gložinić, Franjo Turek (Kivač), Josip Stančin, Tomo Dudek, Vlado Vađunec, Drago Markulinčić, a njima su se kasnije pridružili i Franjo Vađon, Zdravko Gaća, Franjo Gložinić i brojni drugi.

 

Jedan od prvih sastava »Podravca« iz Sesvete. Stoje s lijeva: Stjepan Belović, Zvonko Petrač, Tomo Premec, Drago Valjak, Josip Jantol, Ivan Zlatar, Ignac Vrtulek, Franjo Vađon i Josip Mežnarić, a čuče: Vlado Vađunec, Miro Komadina i Antun Juras. (1958.)

 


Nogomet se igrao u okviru Klinčecove ledine, odnosno Posrnice. Kasnije je igralište bilo i u Polevcu, u Jalšu, a 1953. godine kada je u Sesvete došao mladi učitelj Miro Komadina nogomet se počeo organizirati i igralo se uglavnom u školskom cepiljnjaku i na školskoj zemlji u blizini Jalša. No, nakon osnivanja kluba za igralište je uzeta školska zemlja, odmah iza škole, a u zamjenu školi je Kombinat dao zemlju u Viškovcima. Igralište je začas bilo uređeno i postavljeni su golovi širine pet metara, jer nije bilo dužeg drveta. U to vrijeme u općini Ludbreg organizirano se već radilo na osnivanju nogometnih klubova jer su se pripremala općinska nogometna prvenstva, odnosno Općinski nogometni kup.

Prvi predsjednik Nogometnog kluba »Podravac« bio je Ivan Zlatar (Ivek), a tajnik i blagajnik učitelj Miro Komadina. Od NK »Podravine« Ludbreg kupljeno je desetak pari starih kopački koje je popravljao Ivan Turek.
U cijelom spominjanom vremenu, odmah poslije rata i kasnije kada je osnovan nogometni klub, nogometaši iz Sesveta održali su bezbroj nogometnih utakmica. Najviše, u početku, sa svojim susjedima, nogometašima u Strugi i Karlovcu. No, putovalo se i u Veliki Bukovec, Apatiju, Slokovec,Sigetec......, a isto se tako primalo i u goste. No, kada je počela Općinska nogometna liga i Općinski nogometni kup »Podravac" je iz godine u godinu postizao je sve bolje rezultate.

»Podravac« je danas vrlo uspješan član Prve lige Nogometnog središta Ludbreg. Prvi uspjeh »Podravca« zabilježen je već 1958/59. godine kada je »Podravac« osvojio drugo mjesto u skupini Đurđ iza »Radničkog« iz Hrženice, koji je osvojio prvo mjesto. No, pravi, veliki uspjesi »Podravca« dolaze početkom šezdesetih godina kada se momčad stabilizira, kada se počinje i redovitije trenirati te nogometne utakmice, sada i na novouređenom igralištu, postaju prvorazredne priredbe. Pomaže i mjesna Poljoprivredna zadruga kupnjom opreme, a u selu se objedinjuje cjelokupni rad mladih, pa ima i više novaca za sport.

U »Podravac« opet nadolaze novi, mlađi igrači (krajem 60-tih godina).
Stoje s lijeva: Josip Mežnarić i Ivan Štabi, djelatnici u klubu, Dragutin Vrtulek, Franjo Šafarek, Andrija Turek, Josip Vađunec (Mita), Franjo Rašić, Franjo Pirc i Ivan Vađunec, također djelatnici u klubu, a čuče: Vlado Sabol, Zlatko Bačani, Josip Vađunec, Franjo Turek, Branko Vađunec i Branko Vađon.


Od 1967. i 1970. godine »Podravac« bilježi i najveći sportski uspjeh. Više puta osvaja Općinski nogometni kup, to mu uspijeva i tri godine za redom, pa mu pehar pripada u trajno vlasništvo.
Novi, veći uspjesi kluba, dolaze početkom i krajem osamdesetih godina, kada »Podravac«, primjerice, 1981./82. godine osvaja ponovno dvostruku krunu: Općinski nogometni kup i općinsko prvenstvo. »Podravac« je ponovno prvak Općinske A lige 1987./88. i 1988./89. dvije godine za redom. U sezoni 1989./90. »Podravac« osvaja drugo mjesto i uključuje se u kvalifikacije za ulazak u Međuopćinsku nogometnu ligu Varaždin-Čakovec.

Snimak igrača »Podravca« za vrijeme proslave 30. obljetnice osnivanja kluba, 1983. godine


No, vrijednih uspjeha u »Podravcu« bilo je svih pređenih godina pa je podosta njegovih igrača nastupilo i u ludbreškoj »Podravini« kao i u drugim klubovima, a opet i sam »Podravac« bio je uvijek otvoren prema dobrim vanjskim igračima.

Podaci o udruzi:
Registarski broj: 05000301
Naziv: Nogometni klub "Podravac" Sesvete Ludbreške
Skraćeni naziv: NK "Podravac" Sesvete Ludbreške
Sjedište: Vinogradska 15, Sesvete Ludbreške
Kontakt telefon: 098/206-555 (Mladen Kuzele, predsjednik)

  Nogometni klub "Struga-Rovokop" Struga

Nogometni klub »Struga-Rovokop« Struga započeo je radom 1974. godine i spada među mlade klubove u ludbreškom kraju. Pod nazivom »Podravka«natjecao se sve do 2009. godine kada dolaskom novog sponzora mijenja ime u "Struga-Rovokop", a ujedno se kao prošlogodišnji prvak Prve lige Nogometnog središta Ludbreg natječe u Prvoj županijskoj nogometnoj ligi Varaždin. Vrlo je solidna momčad, a takva je bila kroz sve protekle godine.

Nogomet se u Strugi, doduše, igrao i znatno ranije. Struga je uz Sesvete i Karlovec imala vrlo rano svoje nogometaše, a održavali su se i prijateljski nogometni susreti koji su pobuđivali veliku pozornost nogometne publike. Nogometni entuzijasti u Strugi godinama su bili Ivan Grabant, Alojz Gizdavec, Stjepan Krušelj, koji je kao postolarski majstor izrađivao i prve kopačke za nogometaše. Ivan Grabant, isticao se pak godinama kao sportski radnik, posebice kao nogometni sudac i vodio je mnoge prijateljske i prvenstvene nogometne susrete na cijelom ludbreškom području. Taj smisao za nogomet, a koji su posebno potencirali nadolazeći mladi sportaši-nogometaši, utjecao je da i Struga dobije svoj nogometni klub. Klub je tada postojao samo u obližnjim Sesvetama gdje su nogometaši i redoviti prvotimci bili učitelji Stjepan Medvedec i Stjepan Belović te Ivan Okić i drugi nogometaši iz Struge.Igrači koji su nastupili za "Podravku" na prvoj službenoj utakmici.
Stoje s lijeva: Stjepan Horvat, Antun Šantek, Drago Vađunec, Stjepan Namjesnik, Krešo Petrušanec i Ivan Okić, a čuče: Franjo Horvat, Josip Bračko, Ivan Cvetko, Zlatko Gizdavec, Vlado Prelog i Božo Valenko. (1974.)U klupskoj arhivi, kao osnivači Nogometnog kluba »Podravka« Struga, zabilježeni su: Ivan Grabant, Alojz Gizdavec, Ivan Okić, Stjepan Petrošanec, Zlatko Gizdavec, Vlado Prelog, a njihovu inicijativu, dakako, podržali su i brojni drugi u selu. Iako je klub relativno mlad, ime svoga mjesta pronio je cijelim područjem ludbreškoga kraja, a u nekim vremenskim razdobljima »Podravka« je bila i među najboljim klubovima u bivšoj općini Ludbreg. Godine 1982. »Podravka« bilježi učešće u polufinalu Općinskog nogometnog kupa, a 1989. godine osvojeno je drugo mjesto u Općinskoj nogometnoj ligi. No, posebno rivalstvo vladalo je između »Podravke« i susjednih klubova (»Podravca« iz Sesveta i »Karlovca« iz Karlovca). Bile su to prave nogometne fešte, bez obzira na kojem se terenu igralo, a sreća je bila čas na jednoj, čas na drugoj strani.

Sastav "Podravke" 1993. godine
Stoje s lijeva: Kruno Krušelj, Vlado Prelog, Zlatko Cvetko, Franjo Tuksor, Stanko Runjak, Dražen Križan, Stjepan Tuksor, Mladen Glozinič i Stjepan Magić, a čuče: Đuro Benc, Vlado Gizdavec, Mladen Magić, Mladen Strnišćak, Marijan Tuksor, Josip Čanaki i Zdravko Štabi
Nogometno igralište i prostori kluba uređeni su 2010. godine kada je osvojen naslov prvaka Prve lige Nogometnog središta Ludbreg te su zbog zadovoljavanja uvjeta za nastup u Prvoj županijskoj ligi Varaždin uložena znatna sredstva.
Sastav NK "Struga-Rovokop" s dužnosnicima kluba na jednoj od prvenstvenih utakmica 2010. godine

Podaci o udruzi:
Registarski broj: 05000086
Naziv: Nogometni klub "Struga-Rovokop" Struga
Skraćeni naziv: NK "Struga-Rovokop" Struga
Sjedište: Struga bb, Struga
Kontakt telefon: 099/735-7267 (Josip Međimorec, predsjednik)

  Nogometni klub "Ajax" Komarnica Ludbreška

Mladići Komarnice bili su aktivni sportaši, posebice nogometaši, ali nisu imali nogometni klub u svom selu. Igrali su u sastavima okolnih mjesta Svetog Đurđa, Hrženice, pa Hrastovskog, a onda je seoska omladinska organizacija odlučila da se u Komarnici osnuje vlastiti nogometni klub. Nadjenuto mu je ime »Komarnica«, početkom devedesetih godina 20. stoljeća promijenjeno je u »Stari mlin« (naziv tadašnjeg sportsko-rekreacijskog centra na rijeci Plitvici), a danas se zove "Ajax" Komarnica.

Komarnica je, što će se vidjeti i kasnije, mjesto koje ima vrlo talentirane nogometaše pa su pojedinci iz ovog sela igrali ili igraju i u ludbreškoj »Podravini«, koprivničkom »Slavenu« ili varaždinskom »Varteksu«. Prvi poznati sastav nogometaša Komarnice bio je slijedeći: Ivan Horvat, Vladimir Funtek, Franjo Sudec, Stjepan Funtek, Drago Bačani, Stanko Kraus, Josip Hajdinjak, Drago Pokos, Mladen Lovrenčić, Franjo Lovrenčić, Zlatko Sačer, Branko Gizdavec, Drago Markulinčić, Zvonko Markulinčić, Božo Kraus i Drago Radašić.Jedna od prvih i najboljih generacija kluba iz Komarnice.
Stoje s lijeva: Branko Bradarić, Dragutin Novak, Božidar Kraus, Mladen Lovrenčić, Drago Bačani i Stanko Kraus, a čuče: Dragutin Radašić, Dragutin Pokos, Franjo Sudec, Stjepan Funtek i Dragutin Stančin

Klub je osnovan 18. veljače 1974. godine. No, klub je bio bez vlastitog igrališta pa su se utakmice igrale u susjednim mjestima u Hrženici i Svetom Đurđu. Nogometaši nisu mirovali i nisu se mirili takvom situacijom. Sportski su značajno napredovali već u prvim godinama natjecanja. Osvojili su treće mjesto u skupini i u kvalifikacijama su izborili ulazak u Općinsku ligu. I u ligi su nastavljene dobre igre. No, od samog sportskog uspjeha možda je bilo važnije da su nogometaši Komarnice uz potporu cijeloga sela, u vrlo kratkom razdoblju, sami sagradili igralište i sve potrebno za redovita sportska natjecanja. Nabavljeni su i sportski rekviziti, a predsjednik kluba Antun Debelec bio je vrlo optimističan i izjavljivao je da će se s uspjesima i nastaviti. On i svi koji su bili u klubu, kao i svi oni koji su od samog početka prigrlili nogometaše nisu se prevarili.
Nakon plasmana iz skupine u Općinsku A ligu u sezoni 1974./75. tijekom natjecanja nogomet je napredovao pa slijede novi uspjesi. Tako je zabilježeno da je klub 1988. godine u finalu Općinskog kupa »Treći listopad«, godinu dana kasnije, bilježi plasman u Općinsku A ligu, a u sezoni 1993./94., klub se plasira u II. županijsku nogometnu ligu Varaždin pošto predhodno osvaja prvenstvo u Općinskoj A ligi Ludbreg. No, tada su se ponovno postavili uvjeti igrališta, pa su prve utakmice u Drugoj županijskoj ligi igrane na igralištu »Radničkog« u Hrženici. »Stari mlin« ponovno brzo osposobljava vlastito igralište i utakmice se ponovno igraju u Komarnici. Naime, igralište je uređeno, ograđeno, uređene su svlačionice, potrebni tuševi za goste i suce te je opet sve po starom.
Sastav »Staroga mlina« sredinom devedesetih koji je branio boje Komarnice u II. županijskoj ligi.
Stoje s lijeva: Antun Debelec, predsjednik kluba, Vladimir Vugrinec, Tomo Špoljarić, Branko Bradarić, Božidar Vugrinec, Božidar Bahat, Krešo Filipović, Željko Crkvenčić, Branko Gizdavec, tajnik kluba i Dragutin Pokos, trener, a čuče: Dražen Vukina, Dejan Pokos, Bojan Namjesnik, Željko Šimek i Vladimir Svetec.

No, uprava i nogometaši »Staroga mlina« iz Komarnice i dalje ne miruju. Pored toga što žele što je moguće bolji plasman u ligi, oni ponovno provode akcije za uređenje novog igrališta i to u samom selu. Novo igralište je napravljeno, a uslijedili su i najveći uspjesi kluba, uključujući nastup u 1. Županijskoj ligi.
Danas se klub pod nazivom "Ajax" uspješno natječe u Prvoj ligi Nogometnog središta Ludbreg.

Podaci o udruzi:
Registarski broj: 05000295
Naziv: Športski nogometni klub "Ajax" Komarnica Ludbreška
Skraćeni naziv: ŠNK "Ajax" Komarnica Ludbreška
Sjedište: Komarnica Ludbreška bb, Komarnica Ludbreška
Kontakt telefon: 042/830-606 (Branko Gizdavec, predsjednik)
Web: http://nk-ajax.bloger.hr/

 


  Dino Kovačić (Sveti Đurđ)

- juniorski prvak Hrvatske, Mađarske i Slovenije u speedwayu (2010. godine)


Činjenica kako je područje Svetog Đurđa na tromeđi između gornje Podravine, donjeg Međimurja i varaždinsko-zagorskog kraja našim je domaćim ljudima često otvarala prostor za širenje poznanstava, ispreplitanje lokalnih pučkih običaja, razvoj trgovine, odnosno različite vrste suradnje na tim područjima. Tako je među svim drugim stvarima i tradicija posjeta uzbudljivim speedway utrkama u Prelogu (danas u Donjem Kraljevcu) za ljude iz Svetog Đurđa i okolice također jedna od mnogih povijesnih vrijednosti koje valja zabilježiti. Odlazilo se tako nekad po svoju «dozu adrenalina» preko Drave pomoću skele ili čamaca, a danas uz razvoj komunikacija Đurđančani imaju i veliki dodatan razlog posjeta speedway utrkama – svojeg domaćeg aduta među mladim jahačima brzih, ali i opasnih motocikala.

O speedwayju
Da bismo krenuli dalje, recimo i nešto o samom sportu. Speedway je vrlo uzbudljiva grana moto sporta, poznata zapravo malom broju istinskih zaljubljenika u ovaj atraktivni oblik motociklističkih utrka. Pojedina nadmetanja sastoje se od 20-tak zasebnih utrka u kojima se međusobno natječu po 4 vozača, utrkujući se s ciljem što bržeg svladavanja 4 kruga (ponekad i 6). Natjecanja se održavaju na posebno priređenim stazama ovalnog oblika, prosječne duljine od 300 do 400 metara. Posebnu atraktivnost utrkama daje specifičan način vožnje motocikala (posebno preuređene češke "Jave" ili talijanski "GM-ovi") kojim vozači nastoje, uz visoke brzine, poništiti djelovanje centrifugalne sile koja vozače tjera u zaštitnu ogradu.

Prve retke povijesti speedwaya vozači su počeli pisati u Sjevernoj Americi početkom 20-tog stoljeća, no izvornom postojbinom speedwaya drži se australska pokrajina New South Wales. Danas speedway privlači gledatelje u mnogo zemalja diljem svijeta.
Natjecanja su odvijaju u nekoliko disciplina: speedway na tvrdoj podlozi (npr. "lešu"), speedway na travi, speedway na ledu, speedway na dugim stazama itd. Najelitniji vozači svih nacionalnosti natječu se u profesionalnim ligama Velike Britanije, Poljske, Švedske, Njemačke itd.. Svakako najprestižnije natjecanje predstavljaju Grand Prix utrke koje poput utrka Formule 1 ili Moto GP-a okupljaju svjetsku kremu ovog sporta. Hrvatskim fanovima najbliže odredište za uživanje u Grand Prix utrci nalazi se od 2010. godine u hrvatskom Donjem Kraljevcu.

Povijest speedwaya u Hrvatskoj počinje sredinom 20. stoljeća, utrkama na kružnim stazama u Zagrebu, Crikvenici i drugim hrvatskim gradovima. Prvu službenu speedway utrku Speedway klub Prelog organizirao je 15. svibnja 1964. godine.
Danas su u Hrvatskoj aktivna dva speedway kluba:
- Speedway klub "Prelog" s bivšom vrlo poznatom stazom u gradu Prelogu gdje su se više od četrdeset godina priređivale vrhunske sportske priredbe;
- Speedway klub "Unia" iz Goričana, osnovan krajem 2004. godine, s novim stadionom "Milenium" u Donjem Kraljevcu, a koji je svoju prvu speedway utrku vrlo uspješno priredio 14. kolovoza 2005. godine.

Hrvatski vozači u svojoj su aktivnostima bogatoj povijesti uspješno prezentirali svoj kraj i domovinu nastupavši na brojnim europskim speedway pozornicama. Rođene su tamo i zvijezde speedwaya velikih dometa poput Josipa Frančića, Đure Fletena, Zvonka Pavlica (aktualnog izbornika nacionalne reprezentacije), Zlatka Krznarića i drugih poznatih "spidvejaša". Temeljem sporog, ali kontinuiranog jačanja ovog sporta u nas tijekom posljednjeg desetljeća, legenda hrvatskog speedwaya, a danas poznati građevinski poduzetnik Zvonko Pavlic osnovao je novi klub sa stazom u Goričanu.

Temeljna karakteristika današnjeg hrvatskog speedwaya svakako je mladost svih vozača. Naime, nacionalnu speedway postavu predvodi jedna od najvećih nada ne samo hrvatskog, već i europskog speedwaya, 21-godišnji Jurica Pavlic. Pod trenerskim vodstvom oca Zvonka, individualnog nacionalnog prvaka 1986. godine, mladi "Jura" već u ovako ranoj dobi ukazuje na iznimne potencijale u ovom sportu. Svakako najznačajniji rezultat u dosadašnjoj karijeri mladog Jure osvajanje je naslova svjetskog juniorskog viceprvaka 2009. godine.

Dino u svijetu oktana
Među mnogim obiteljima iz Svetog Đurđa koje već generacijama tradicionalno «hodočaste» na speedway utrke u Međimurje, zasigurno je i obitelj Kovačić iz Cvjetne ulice u Svetom Đurđu. Upravo je mještane u tom dijelu Svetog Đurđa tijekom ljetnih praznika 2005. godine iznenadila neuobičajena buka motora blizu središta mjesta. Upućenijima je vjerojatno već tada bilo jasno kako je davna želja djeda Zlatka, kasnije oca Hrvoja, a u pogledu kroćenja razuzdanih konjskih snaga relativno malih speedway motocikala, konačno urodila plodom kod tada jedanaestogodišnjeg Dine Kovačića. Vježbanje starta, kao jedne od osnovnih vještina dobrih vozača speedwaya, znatiželjnim je susjedima već tada ukazala na ogromno htijenje ovo mladića glede aktivnog nadmetanja u ovom specifičnom sportu.

Zahvaljujući angažmanu obitelji (vlasnici obrta za pogrebne usluge, trgovinu i cvjećarsko aranžerske uskuge «Mimoza») i prijatelja, već početkom 2006. godine Dino postaje članom Speedway kluba Unia iz Goričana, trenirajući redovito na stadionu u Donjem Kraljevcu, rame uz rame s brojnim prijateljima koji žele dokazivanje pred očima javnosti, no u najvećem broju slučajeva brzo podlegnu ozbiljnim obvezama konstantnog rada i odricanja. Zasigurno ne moramo reći i kako je svaki auto i moto sport vrlo skup «hobi». Stoga je potrebno naglasiti iznimnu podršku svih članova uže i šire obitelji, ali i prijatelja te posebno vodstva kluba koje u trenutačno jedinom hrvatskom vozaču izvan Međimurja nalazi zavidan talent.

Sezona 2009. donijela je nekoliko novosti u sustavu speedway natjecanja u ovoj regiji. Od te godine, uz međudržavno seniorsko prvenstvo Hrvatske i Slovenije, uvedeno je i juniorsko međudržavno prvenstvo za vozače do 21 godine starosti, a u kojem uz već afirmirane vozače  iz spomenutih država sudjeluju i mladi vozači iz Mađarske.
Već u prvoj godini nastupa o ovom natjecanju, u konkurenciji 30-tak mladih vozača iz 3 države, Dino Kovačić osvojio je ukupno 1. mjesto, ubilježivši pritom i nekoliko pobjeda na stadionima u više zemalja. Recimo i to kako je Dino u ovoj konkurenciji mladih vozača jedan od uvjerljivo najmlađih, no unatoč tome zaslužio je brojne čestitke za hrabrost i razvijen stil vožnje na kojem mu mogu zavidjeti i mnogo iskusniji vozači.

Raduje to mnoge domaće zaljubljenike u ovaj atraktivan sport, a posebno Đurđančane koji se potajno nadaju novoj zvijezdi speedwaya na ovim prostorima, odnosno novom  indirektnom promotoru Svetog Đurđa na brojnim «adrenalinskim pozornicama» u našoj regiji.
Poželimo mu za kraj da u ovom opasnom sportu prođe bez ozljeda koje su nažalost sastavni dio karijere, a ustrajnost i naporan rad zasigurno će dati željene rezultate. Sigurni smo da tada neće nedostajati navijačkih transparenata i truba domaćih zaljubljenika u speedway.

   


Više o našem iznimno talentiranom i uspješnom vozaču ove vrlo atraktivne grane moto sporta između ostalog možete pročitati u interviewu objavljenom u broju 02/2009 časopisa Motorevija, hrvatskog izdanju poznatog njemačkog časopisa Motorrad.
Pogledajte jednu od pobjedničkih vožnji Dine Kovačića tijekom 2010. godine (utrka međudržavnog juniorskog prvenstva u mađarskoj Gyuli, 31. 07.) - Dino s bijelom kacigom starta s pozicije "C"

Recimo pri samom kraju kako je 2009. godine svoje prve bodove na speedway stazama srednje Europe osvojio i mladi Dario Vugrinec iz Komarnice Ludbreške. 

 


  Tihomir Bendelja (Hrženica)

- svjetski, europski i državni prvak u twirlingu i prvi hrvatski "Supertalent" u TV showu Nove TV (2009. godine)


Hrženica krije i velike talente svjetskih razmjera. Tihomir Bendelja, učenik srednje Ekonomske škole Đurđ bavi se twirlingom već pet godina i redovno odlazi na državna i europska natjecanja, a svake treće godine odlazi i na svjetsko natjecanje. Prije tri godine bio je u Nizozemskoj gdje je osvojio titulu svjetskog prvaka u kategoriji «ritmic twirl». Također je osvojio 3. i 4. mjesto u kategoriji solo 1 i solo 2. 2007. godine osvojio je prva mjesta u sve tri kategorije te tako postao trostruki europski prvak. U Španjolskoj 2008. godine također se ovjenčao titulama, a godine 2009. godine bilo je održano svjetsko prvenstvo u Belgiji. Održavalo se u vrijeme Uskrsa i tu je naš Tihomir osvojio nove titule viceprvaka u kategorijama solo 1, solo 2 i ritmic twirl i jednu broncu u duetu s Robertom Kovačićem. Do sadašnjim uspjesima, a svi se nadamo i budućim, pridonijela je i trenerica Tihana Ernoić, roditelji pa i općina Sveti Ðurđ koja preko udruge «Ludbreške mažoretkinje» sponzorira svako Tihomirovo putovanje.

Zasigurno najkvalitetniju osobnu promociju i predstavljanje twirlinga kao sporta Tihomir Bendelja ostvario je pobjedom u iznimno gledanom TV showu  Nove TV krajem 2009. godine, postavši službeno prvi hrvatski Supertalent.

  

U nastavku evo i nekoliko rečenica iz članka koji je po osvajanju prestižne televizijske nagrade o Tihomiru pisao Večernji list:

"Voljom, talentom i ljubavlju prema onome što radi Tihomir Bendelja, novi hrvatski Supertalent, preksinoć je odnio dvije pobjede – moralnu i novčanu. Mašući palicom poput pravog virtuoza, pred milijunima gledatelja “uglazbio” je omiljeni sport twirling i svima, pa i zlim jezicima, zavrtio pamet. Zbog njegova nastupa utihnuli su žamori, prestala zlokobna šuškanja, a predrasude su nestale...Twirling je postao “novi” hrvatski sport, a 15-godišnji Tihomir Bendelja ikona svih onih koji su bilo kada pomislili odustati od sebe.

Pretrpio uvrede

Iako je bio favorit žirija, kovrčavi dječak cijelo vrijeme showa bio je u sjeni plesnih skupina, pa je pobjeda u showu Nove TV zatekla i njega.
– Ovo nisam očekivao. Zadivljen sam, sretan, oduševljen. Isprva dok sam bio na sceni, mislio sam da imam tremu, a onda sam shvatio da se tresem od hladnoće – prokomentirao je Tihomir Bendelja na silasku s pozornice i odjurio. Ni trijumfalni ushit nije mogao odagnati hladnoću koja mu se u TV studiju na minus nekoliko stupnjeva uvukla u kosti. No, čim je došao k sebi, shvatio je što se zbilo na pozornici.
– Dobio sam! – uzviknuo je. – Slavit ću s prijateljima i obitelji. Uostalom, s njima ću podijeliti i novac. Dio od 200.000 kuna dat ću roditeljima, dio uložiti u sport i putovanje sa sestrom Marijanom. Možda ću poželjeti i sebi nešto kupiti. Trenutačno ne sanjam ništa! Budem valjda! – rekao je neobični 15-godišnjak iz Hrženice pokraj Ludbrega, mjesta u kojem njegov talent nije uvijek bio dobrodošao. I njegovim partnericama bilo je čudno kad je umjesto rukometa ili nogometa Tihomir izabrao “ples s palicama”.
– Kad sam tek počeo, dok twirling još nije bio poznat sport u Hrvatskoj, bilo je svega. Bilo je zaista neugodnih situacija. Vrijeđali su me, govorili da se bavim “nečim za curice”. Išli su mi na živce, ali nisam svadljiv tip, pa se nisam sukobljavao. Kad nešto voliš, onda te takve stvari ne diraju – rekao je Bendelja kojemu će ti isti dečki sad zasigurno pozavidjeti na hordama obožavateljica.
– Ne znam se nositi s djevojkama. Ostavljaju mi razne poruke na Facebooku – našalio se.

Obiteljska žrtva
Kad ne vrti palicu, Tihomir Bendelja klasični je srednjoškolac koji svakodnevno s kolegama sjeda u školske klupe. Poseban je samo po jednom, po temeljitosti i strasti s kojom sve u životu radi. To su na vrijeme prepoznali i njegovi roditelji.
– Preko svojih dviju sestara zaljubio se u taj sport, a mi smo to prihvatili. Uložili smo puno vremena i novca. Puno smo se odricali da bismo mu osigurali inozemna natjecanja. Ali on je bivši europski i svjetski prvak. Isplatilo se! – ispričao nam je uzbuđeni Tihomirov otac Darko Bendelja.
– Svakodnevno sam ga vozila na treninge i podupirala u svakom smislu. Oduvijek smo znali da on nije mažoretkinja, nego da trenira sport koji se zove twirling. Sad opušteno uživam u njegovoj pobjedi – kazala je mama Lidija Bendelja koja bi, kaže, ako je sin pozove, mogla “skoknuti” i do New Yorka."

Ususret drugoj sezoni “Supertalenta” na Novoj TV prošlogodišnji pobjednik, twirlingaš Tihomir Bendelja,  još uvijek uživa u dijeljenju autograma. Tijekom 2010. godine prošao je nekoliko država te pomaknuo vlastite granice. Na Europskom prvenstvu u twirlingu, održanom u Škotskoj, ponio je titulu trostrukoga europskog prvaka. Osvojio je prvo mjesto u disciplinama solo jedan štap, solo dva štapa, solo dance te u duo kategoriji s Teom Softić. Natjecanje je održano u Edinburghu, a sudjelovali su sportaši iz  12 zemalja. Zanimljivo je da je četiri zlatne medalje osvojio i prije dvije godine na Europskom prvenstvu u španjolskom Granollersu. No, ondje je bio prvi u duu s drugom partnericom – Robertom Kovačević.


Umjesto u New Yorku, o kojem je maštao, zlata je proslavio je sa sestrom Marijanom posjetivši Pariz i London. Prvi razred srednje Ekonomske škole završio je s odličnim uspjehom pa se u miru posvetio trenerskoj karijeri. Danas vježba djevojčice iz sedmog i osmog razreda, nastojeći da i one postignu dobar rezultat.

Pogledajte pobjednički nastup Tihomira Bendelje u finalu prvog hrvatskog "Supertalenta" 17. 12. 2009. godine: